Napisao Administrator, 05.11.2015

Općina Majur nositelj je projekta „Women are looking for a new opportunity / Žene traže novu šansu“ koji je započeo 28.2.2015. i traje 20 mjeseci.

 

Partneri na projektu su Grad Hrvatska Kostajnica, Općina Donji Kukuruzari, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak i Lokalna akcijska grupa „Una“.

 

Projekt je ukupne vrijednosti 108.246,62 € od čega se 84,75% iznosa sufinancira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodi u sklopu programa bespovratnih sredstava IPA Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza II - Razvoj ljudskih potencijala.


U okviru projekta su završena tri programa edukacije žena. Edukaciju za ekološkog poljoprivrednog gospodarstvenika završilo je 6 žena, a održana je u prostorijama Općine Donji Kukuruzari, edukaciju za osnivanje i vođenje zadruge i marketinške aktivnosti završilo je 7 žena, edukacija je održana u prostorijama Općine Majur te je edukacija za kulinarstvo održana u Sisku u prostorijama kulinarskog instituta Kul IN, a završilo ju je 13 žena.

 

U sklopu projekta je osnovana socijalna zadruga KORA kojoj je sjedište u Majuru. Konačni cilj osnivanja zadruge je otkupljivanje i plasiranje proizvoda orijentirajući se na ručne radove i poljoprivredne proizvode s naglaskom na ekološku proizvodnju. U prostorijama zadruge će se opremiti kuhinja gdje će žene proizvoditi hranu i kolače koje će također plasirati na tržišta putem raznih sajmova.

 

Cilj edukacija i samog projekta je povećati sustavno jačanje žena i stvaranje boljih životnih uvjeta na područjima Općine Majur, Općine Donji Kukuruzari i Grada Hrvatska Kostajnica.

 

U sklopu projekta ćemo organizirati održavanje još jednog programa edukacije, za izradu tradicionalnih suvenira od prirodne kozmetike, čiji je cilj uključiti 24 žene u edukaciju. Ovim putem se pozivaju i druge nezaposlene žene da se uključe u obrazovanje za izradu tradicionalnih suvenira od prirodne kozmetike te kroz sudjelovanje u projektu povećaju svoje šanse za zapošljavanjem. Svi zainteresirani mogu se javiti na tel: 044/859-092, putem emaila: opcina-majur@sk.htnet.hr ili osobno na adresu Općine Majur, Kolodvorska 5, Majur, 44 430 Hrvatska Kostajnica i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Sisak, Ispostava Hrvatska Kostajnica: Ratka Djetelića 2, 44 430 Hrvatska Kostajnica.

 

Daljnji tijek provedbe projekta možete pratiti na Facebook stranici Općine Majur i web stranicama partnera (www.opcina-majur.hr, www.donji-kukuruzari.hr, www.hrvatska-kostajnica.hr, www.lag-una.hr, www.hzz.hr).

 

 

 

Iza članica projekta Žene traže novu šansu su 4 uspješno odrađena sajma - Festival samoniklog bilja u Kršanu, Gastro stol u Biogradu, Međunarodni sajam zadruga i ZeGeVeGe u Zagrebu.

Tijekom svih sajmova zadruga je uspješno promovirala svoj rad i svoje proizvode mnogobrojnim kupcima, ali i široj publici preko raznih medija. Na Festivalu samoniklog bilja u Kršanu pridružile su nam se dvije polaznice naših edukacija: gđa. Ljiljana Sarić i gđa. Branka Lazić koja je dala intervju za Radio Labin.

20.5.2016. godine povodom dana Općine Majur polaznice kulinarskog tečaja pod vodstvom kulinarskog edukatora Marka Hernauta u sklopu mentorstva koje je trajalo tijekom petog i šestog mjeseca pripremile su catering za stotinjak okupljenih gostiju proslave.

7.6.2016. godine održana je prezentacija Razvojnog plana ljudskih resursa za područje Grada Hrvatska Kostajnica, Općine Majur i Općine Donji Kukuruzari koji je izradila konzultantska tvrtka Ideo plan iz Pule, te Poslovnog plana Socijalne zadruge Kora koji su izradile članice zadruge.

Socijalna zadruga Kora donirala je sudionicima maratona „Tri rijeke“ 100 komada energetskih pločica, te aktivno radi na obnovi dječjeg igrališta u Majuru.

Ovaj projekt kojemu je cilj osnažiti i educirati ranjive skupine žena, te pridonijeti stvaranju boljih životnih uvjeta se polako privodi kraju. I s ponosom možemo reći da smo uspjeli ostvariti zadane ciljeve.